http://www.fornaes-fyr.dk/uploads/images/header3.jpg

Fyrets historie

Fornæs ferie bolig havde i efterårsferien 2013, besøg af Familien Kolborg, som har en helt speciel tilknytning til Fornæs. Ulla og Jakob henholdsvis datter og barnebarn af Jeff Kolborg, som var fyrmester i perioden 1979-1990. Det lykkedes Jakob at fremskaffe de 2 originale tavler, over stedets Fyrmestre igennem årerne. Tak for alle de gode historier om huset og stedet. (Hold musen over billedet for et nærbillede af tavlerne).

Det 27 meter høje Fornæs Fyr blev bygget i 1890-1892

På grund af de stærke havstrømme mellem Anholts nordvestlige rev og kalkgrundende ved Fornæs, havde der i lange tider været et ønske at placere et fyr på Jyllands østligste punkt Fornæsset. I 1839 opførtes derfor en bygning, som var en kombination af fyr og beboelse.

Efter opførelsen af Fornæs fyr viser erfaringen dog at skibe som er kommet ud af kurs, på grund af tåge eller snetykning, kan forveksle Fornæs fyr med Anholt fyr. Dette forhold bevirker at der sker flere alvorlige strandinger i området, med tab af mange menneskeliv.

Staten beslutter derfor at opføre et nyt fyr med en bedre synsvidde, for at bedre forholdene på stedet. I perioden 1890 til 1892 opføres et nyt fyr ved Fornæs, udført af granit-kvadresten som er hugget ud ved Allinge stenbrud på Bornholm. Ligeledes opføres af pressede facadesten, en maskinbygning foran granit fyret. Ca. 25 meter vest herfor opføres i samme periode et dobbelthus for fyrassistenten og fyrpasseren.

Fyrtårnet er 27 meter højt og flammehøjden over normal vandstand 32 meter. Synsvidde er 16 sømil og lysevnen er 24 sømil. For at spare tid ved byggeriet, når man om foråret skulle modtage de store granitlaster fra Bornholm, opførte man en anlægsbro udfra kysten ved Fornæs. Der oprettedes i byggeperioden 1890-92 også en tågesignalstation med tilhørende dampmaskine.

Fornæs fyr er i dag privat ejet, men drives stadig af Søfartsstyrelsen Fornæs Fyr er ikke offentlig tilgængelig.

Hent tegning af fyret i stort og printvenligt PDF format.

Læs mere om Fornæs Fyrs historie:

www.fyrtaarne.dk
www.rikkitikki.dk

Fornæs Fyr

Fornæsvej 7-9
8500  Grenaa


Vis stort kort


 

 Fornæs Feriebolig

 BOOK HER